Scan Tech i Sør-Korea


16.07.2008
Strengere krav fra NORSOK gav Seadrill nye utfordringer ved håndtering av gods på boredekk. Dette gav Scan Tech Løfteteknikk en glimrende mulighet til å vise hva de er gode for...

Etter en forespørsel fra  Seadrill tok Kåre Stokkeland i Scan Tech Løfteteknikk, turen til Samsung Heavy Industries sør for Busan i Sør-Korea. Oppdraget bestod i å finne en løsning på plassering av en materialhåndteringskran til boredekket på den nye riggen West Phoenix.  Etter en 20 timers lang reise ankom Stokkeland Busan. Her ble han møtt av en Limousin utenfor flyplassen som tok han med til Samsung Heavy Industries i Geoje, alt fikset av Seadrill. "Det var utrolig spennende å komme til et verft på denne størrelsen. Mest interessent var å se logistikken. Mangfoldige haller og svære vogner som kjørte modul på modul ut fra hallene", sier Stokkeland.  Havn nr 3 er den største med sine 640 meter lange, 97,5 meter vide og 13 meter dype havnebasseng. Samsung Heavy Industries er det mest produksjonseffektive verftet i verden med sine 29 000 ansatte som produserer en båt eller 1 rigg i uken.

Etter 2 dagers befaring på verftet med en bestilling i ordreboken var det bare å komme seg tilbake til Sandnes for å starte planleggingen av designet. Sammen med prosjektingeniør Frode Andersen på Scan Tech Løfteteknikk ble planene lagt for optimal utnyttelse av plass på boredekket. Resultatet ble en helt ny kran. "Kranen har etter kundens ønske en SWL på 5 Tonn på hele kranens rekkevidde (11,7 meter), noe som også begrenses av en vinsj med kapasitet på 5 Tonn". sier Andersen. Kranen skal plasseres på en 4,24 meter høy pidestall og har 1 trippel teleskopsylinder for utskyv av alle 3 teleskopbommer og 2 sylindere for løft av hovedbom inkludert teleskopbommer. Kranen vil gjennomgå DNV klassifisering for bruk i EX sone2.

I juni ble pidestallen sendt til Las Palmas hvor West Phoenix bygges. Pidestallen sveises til boredekkdekk før riggen fraktes videre til Norge, hvor kran og serviceplatå vil bli montert til høsten.

"Det er alltid spennende å samarbeide med Seadrill. De er en svært god kunde og vi håper å få flere utfordrende prosjekter sammen med Seadrill i fremtiden", sier en godt fornøyd daglig leder.Nettstedet er utviklet av InBusiness AS